Cooperatives d’energies renovables , una alternativa a les companyies elèctriques

Us adjuntem article escrit per col·laborador , gràcies!

El projecte de Llei del Sector Elèctric ha estat aprovat en Consell de Ministres al costat d’altres reials decrets i Ordres Ministerials divendres passat . Aquests projectes de llei seguiran el seu tràmit parlamentari i possiblement veurem com ens afecta a la butxaca a partir l’1 de gener de 2014. Mentrestant hi ha altres alternatives : Cooperatives d’energies renovables!

El web de la Moncloa fa referència a aquesta notícia en què es dóna el vistiplau a la reforma del sector elèctric. . Entre els seus arguments destaca:

– equilibrar el sistema elèctric

– posar fi al dèficit de tarifa

– donar estabilitat i credibilitat al sistema

– aconseguir preus elèctrics el mes baixos i competitius possibles

A més afegeix que la nova reforma està basada en un nou règim d’ingressos i despeses del sistema elèctric que corregirà els desequilibris financers … Especifica que no impliquen uns costos en el sistema elèctric però tampoc un augment dels ingressos … i trasllada la responsabilitat dels sobrecostos que les normatives autonòmiques o locals generen.

quina és la vostra opinió al respecte? Realment veurem com es redueix la factura elèctrica en els nostres habitatges ? Hi ha altres alternatives?

Cooperatives d’energies renovables

se1Si la tendencia és, cap a l’ús d’energies renovables, per tots els seus beneficis tant econòmics com socials, per què no començar ja com a beneficiaris d’aquests avantatges? les cooperatives d’energies renovables ens donen aquesta opció. La participació en elles com a socis i la seua contractació com a subministradora d’energia, ja és comú fora d’Espanya, en països europeus com Bèlgica, Alemanya, Holanda, França …

Les cooperatives d’energies renovables, produeixen energia verda i la subministren per al seu consum a nivell local .

Un exemple de Cooperativa d’Energies Renovables europea des de 1991

El 1991 es va crear a Bèlgica la cooperativa Ecopower. Es tracta d’una cooperativa formada per socis, que inverteix en projectes d’energies renovables i el seu límit de beneficis màxim és d’un 6 %. Mitjançant la venda d’accions als seus socis, aconsegueixen el capital necessari per invertir en projectes de renovables, i l’energia que produeixen l’aboquen a la xarxa elèctrica belga. L’administració pública local és el seu major client . Produeixen electricitat i calor mitjançant eòlica, fotovoltàica i plantes d’olis vegetals .

L’objectiu fonamental d’aquesta cooperativa és posar en valor el benefici que les renovables aporten a la societat a més de crear ocupació sostenible, per sobre d’obtenir el màxim benefici .

D’altra banda es comprometen amb els objectius marcats per al 20-20-20 però també amb l’objectiu de subministrar energia 100% renovable , assolible segons estudis per a l’any 2050 (estudis sol·licitats per les autoritats belgues). Els socis d’aquesta cooperativa de renovables, són co-propietaris d’aquest projecte i participen a l’Assemblea General amb la finalitat d’assolir aquest objectiu.

Aquesta cooperativa també informa als seus usuaris com estalviar energia, d’aquesta manera poden estalviar euros en la seua economia domèstica i així donar cabuda a futurs usuaris, i d’altra banda col·laborar en el compromís de reduir les emissions de CO2 a l’ atmosfera.

Cooperatives d’aquest tipus a Espanya

se2En 2010 es va crear a Espanya la nostra cooperativa, Som Energia, la qual actua com a comercialitzadora d’energia elèctrica verda certificada des de 2011 , i també inverteix en projectes d’energies renovables. Un exemple d’aquest tipus de projectes és la construcció de la primera instal·lació de producció d’energia renovable, que consisteix en una coberta fotovoltaica de 100kW instal·lats , i amb activitat des de 2012. La cooperativa garanteix que l’energia és 100% renovable amb els Certificats de Garantia d’Origen o Certificats Verds . Comptem amb 9.000 socis i presumim de les tarifes més competitives.

Mentre les cooperatives d’energies renovables que hi ha a Centre- Europa mostren un futur favorable, a Espanya encara tenim molt camí per caminar en aquest sentit. L’increment dels preus que paguem per l’electricitat hauria de ser un motiu més per promoure i incentivar les renovables, en aquest cas la solar fotovoltaica , precisament en un país on es gaudeix de tantes hores de radiació solar.

creus que aquest tipus d’iniciatives pot suposar la fi de l’oligopoli de les comercialitzadores elèctriques a Espanya?

La Comissió Nacional de l’Energia ( CNE ) a la seua pàgina web posa a disposició de tot el públic un comparador de tarifes de les diferents subministradors espanyols de gas i electricitat:

se3

Es tracta d’una aplicació senzilla en què introduint l’energia (Electricitat , Gas Natural o ambdues) a la primera finestra i altres dades com potència contractada i consum estimat anual i algunes dades més , ens mostra un llistat de companyies on ens informa de l’import del consum anual dels dos primers anys , si és verd o no , i més informació d’interès:
estàs decidit a passar-te a les renovables? Coneixes o formes part d’alguna cooperativa d’aquest tipus? si formes part d’una d’elles, estàs satisfet amb la teua decisió i el servei ofert? creus que és possible dependre únicament de renovables? esperem els teus comentaris al blog

Font: www.certificadosenergeticos.com

Certificado energético en Valencia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s